Български камиони остават блокирани на границата „Капъкуле” в Турция, заради неплатени глоби. От петък насам турските власти прилагат стриктно санкцията за всеки нарушител на пътя.

Собственикът на тази транспортна фирма  от Свиленград в момента спешно събира пари, след като негов камион е спрян и отбит на паркинг на границата заради дължими глоби.

„Един от автомобилите стоя 24 часа, трябваше да съберем над 2000 турски лири, а като отиде да плаща се оказа, че има да плати 600, ние изгубихме 24 часа в чакане”, обясни Иван Запрянов.

За размера на глобите българските превозвачи могат да се информират от две интернет страници на турските власти.

„Оказа се, че има още един сайт, където се генерират глобите от пътното движение. И това е била една от причините да се различава това, което нашите превозвачи виждат в единия сайт, и това, което им се иска от турските митничари", каза Йордан Арабаджиев.

След напрежението по границата транспортният министър разговаря с турски посланик.

В съобщение до медиите се посочва:

„Размерът на незаплатени тол такси и/или наложени глоби може да се оспорва по съответния ред, но съгласно турското законодателство първо е необходимо да се заплати съответния размер, след което същият подлежи на обжалване".

От Генералното ни консулство съобщиха, че турските власти са установили около 100 случая с надвзети суми. Не е ясно в колко от тях става въпрос за български фирми. До края на седмицата Турция ще предостави списък на автомобилите, платили по-високите такси. Те трябва да подадат молби за възстановяване на надвзетите суми.