Директорите на 10 училища представиха проекти за спортни зали пред премиера Бойко Борисов. Средствата за строежите са отпуснати от Министерски съвет.

От парите ще се възползват едни от най-големи училища в България. Школата се намират в девет общини – София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Ловеч, Русе и Шумен.

"Понеже искам до 24 май следващата година да ги приключим, съм ги поканил да кажат как вървят с проектите”, обясни министър-председателят в началото на заседанието на Министерски съвет.

Премиерът уточни, че изграждането на спортните съоръжения трябва да е в рамките на този 1 млн. лв.

"В Русе залата стана за около 800 000 лв., а във Варна – за милион и нещо. Така че средно с 1 млн. лв. може да се направи много добра многофункционална зала към училищата", коментира Борисов. За да не разкарва директорите втори път, премиерът предложи да се видят още сега с финансовия министър Симеон Дянков, за да изчистят детайлите и процедурите да стартират.

Целта е до 24 май догодина залите да са готови.

На 23 август МС реши да отпусне пари за модернизиране на съществуващи физкултурни салони в 10 училища и за обособяването им в многофункционални спортни зали.

Четири милиона от средствата се осигуряват от бюджета на Министерството на образованието, младежта и науката, а останалите са за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет.