Товарен влак с вагони с пропан-бутан излезе от релсите тази сутрин на гара Пловдив. Преобърнаха се три вагона и два локомотива.

Няма пострадали, нито изтичане на газ. От фирмата-собственик на влака обвиниха за инцидента състоянието на гарата. Прокуратурата започна разследване.

Композицията е на фирма "Булмаркет" - собственик и на влака, който катастрофира в Хитрино преди 2 години.

Инцидентът става сутринта в 04:16 ч., когато товарна композиция с пропан-бутан, идваща от Сърбия, дерайлира на втори коловоз. От фирмата превозвач  заявиха, че влакът е навлязъл в гарата със скорост не по-висока от разрешената. 

„С нормална скорост са се движели машинистите, при ограничение 40 км/ч. влизат с 35 км/ч. Дерайлирали са 2 локомотива и 3 вагона”, каза Петър Ганев, управител на „Булмаркет”.

Според управителя на товарната фирма, след първоначалния оглед е установен проблем със стрелката.

На местопроизшествието следователите и вещите лица са намерили счупения език на стрелката, както и множество липсващи скрепителни елементи, посочиха в официално съобщение по-късно от "Булмаркет Рейл Карго".

От НКЖИ не коментираха състоянието на инфраструктурата с мотива, че тече разследване,  а от прокуратурата бяха лаконични, че е рано да се говори за причините за инцидента.

Пробите на машинистите за алкохол и наркотици са отрицателни. Опасност за хората в града няма.