Нови спешни мерки в борбата със спортното хулиганство. Депутатите разписаха текстове, с които целят да спрат агресията по стадиони и зали.

Депутатите набелязаха няколко конкретни мерки, които да влязат в сила и да бъдат гласувани в следващия месец. Целият закон за спортното хулиганство в завършения му вид ще влезе в сила или през есента или в началото на следващата година.

Проблемът влезе извънредно в дневния ред на държавата тази пролет, когато бомбичка рани двама полицаи на дербито Левски - ЦСКА. 

Спешните мерки, които разписаха депутатите, включват задължително видеонаблюдение на всеки сектор по стадионите, също така нови, конкретни и много по-затегнати мерки за стюардите, които охраняват спортните събития и отговарят за сигурността на спортните мероприятия.

„УЕФА пое ангажимента тези стюарди да бъдат обучени и тя ще финансира този процес за България”, заяви Славчо Атанасов от "Обединени патриоти".

Депутатите ще настояват в закона да влезе т.нар. персонифициране на билетите или всеки, който влиза на стадиона, да изяснява своята самоличност чрез документ за самоличност или чрез поименен билет.

В същото време полицията ще получи по-големи правомощия по отношение на налагането на забрани за посещения на спортни мероприятия.

„Ако Вие носите в себе си по сега действащия закон бомбичка и ние Ви заловим на влизането в стадиона или вътре, единственото, което можем да направим е да Ви изземем бомбичката и да Ви изкараме извън стадиона, което е нелогично. Лицето не получава нито наказание, нито си взема поука за следващия път, тъй като не го сполетява никакво наказание. На следващия път пак опитва. Това, което рискува той, е да бъде отстранен от спортната зона”, допълни Антон Златанов, зам.-директор на СДВР.

„Смятам с тези макар и малко на брой законодателни промени поне даваме възможност служителите от МВР да работят много по-оперативно и по-бързо като действия”, коментира Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Феновете са на мнение, че новите мерки могат да създадат напрежение по трибуните. Фирмите, които се занимават с продажба на билети пък не виждат как ще могат да ангажират ресурс за персонифициране на пропуските - особено когато на повечето стадиони след това феновете на даден отбор се смесват по много трудно проследим начин.

Дали тези мерки ще дадат резултат, предстои да видим.