Депутатите внесоха номинациите за членове на Висшия съдебен съвет. С изключение на Димо Гяуров и Мартин Димитров от СДС, предложенията от парламентарната квота бяха оповестени в последния момент преди изтичането на срока във вторник вечерта.

Общо предложенията на ГЕРБ са седем. Сред тях е и депутатът Ивайло Тошев от ГЕРБ, който попадна в експеримента на bTV за промоция на нов телефон на “Верту”.

Освен Ивайло Тошев е предложена и депутатката Юлиана Колева, Каролина Михайлова от Варненски окръжен съд, Мария Кузманова – бивш инспектор от инспектората към ВСС, Светла Петкова - ръководител на шесто отделение във Върховния административен съд, Соня Найденова, съдия от Софийски градски съд, Валентина Драганова - прокурор във Върховната административна прокуратура.

Коалиция за България предлага бившия зам.-министър на правосъдието и ексшеф на националното следствие Бойко Рашков, Незабравка Стоева, която беше инспектор в съдебния инспекторат (предложена от Корнелия Нинова). Съдията от Върховния административен съд (ВАС) Галина Карагьозова (издигната от Мая Манолова)и председателя на Районния съд във Враца Надя Пеловска. Тя беше включена и от седем неправителствени организации в т.нар. гражданска листа, която беше предложена на депутатите.

От "Атака" предлагат шефа на пловдивското следствие Йордан Давчев, а лидерът на РЗС Яне Янев номинира шефа на Районния съд в Сандански Димитър Узунов. ДПС издига кандидатурите на Васил Петров от Инспектората към ВСС и Магдалина Лазарова-Проданова, зам.-апелативен прокурор на София. Дарин Матов и група независими народни представители предлагат благоевградския прокурор Тодор Мерджанов.