Депутатите уважиха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите. Ветото получи гласовете на ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“. Против бяха от ГЕРБ и ДПС.

„Ако не се преодолее ветото, ще загубим парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Всеки ще си носи отговорността“, каза депутатът от ДПС Станислав Анастасов.

„Чудесна предизборна реч. Правите измененията скришно преди празниците под масата и ние няма да подкрепим това“, отговори Татяна Султанова от ПП-ДБ.

Част от този закон предвижда активи на държавните горски предприятия да се продават без търгове.

Мотивите за връщане на закона за ново обсъждане бяха, че текстовете, срещу които президентът е против, застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда.

До гласуването в зала се стигна след ново насрочено извънредно заседание на отиващото си 49-о Народно събрание.

За ново обсъждане бяха върнати разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Оспорени са и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

Държавният глава оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес.

Съгласно мотивите на президента още едно обсъждане в Народното събрание е необходимо и защото тези промени, внесени между първо и второ четене в процедурата по приемане на закона, са гласувани, без да е проведено обществено обсъждане, при липса на предварителна оценка на въздействието, както и на финансова обосновка.