Конфликтът на вицепремиера Валери Симеонов с протестиращите майки на деца с увреждания измести като първа точка на днешното пленарно заседание вота на недоверие срещу правителството. Докато той публично се извиняваше на обидените от думите му за „кресливи жени” с „уж болни деца”, част от опозицията поиска да бъде привикан в Народното събрание и да даде обяснение, докато други директно се обявиха за оставката му.

„БСП за България” внесе предложението за изслушването, но то беше подкрепено от само 92 депутати при 122 „против” и 14 въздържали се. Даже ДПС не гласуваха „за” с коментара, че ще напуснат залата, ако в нея бъде допуснат „един циник”.

„Час по-скоро вицепремиерът Валери Симеонов трябва да си отиде, той е воденичен камък на шията и на ГЕРБ, и на страната”, обяви Мустафа Карадайъ в декларация. И допълни: „Вариантите са няколко: или си отива един вицепремиер, или си отива цяло правителство, или позорът е за цялата държава. Ако той не си отиде от властта, ние от ДПС ще предприемем последващи политически действия, за да защитим демокрацията”.

Борис Ячев от „Обединени патриоти” призова тези, които искат да вземат отношение към проблемите на хората с увреждания, да го направят в петък, когато ще се гледат законопроектите, свързани с тях. „Проблемите им не са били решавани през годините, включително и през мандатите на БСП“, заяви той.

Веселин Марешки поиска оставките както на Валери Симеонов, така и на Красимир Каракачанов. Искрен Веселинов от националистите в отговор коментира, че лидерът на "Воля" е прочел по-малко книги, отколкото военният министър е написал.

Явор Нотев от "Атака" каза, че партията му не променя оценката си за Валери Симеонов, но ще обсъди публичното му извинение.