Парламентът ще продължи обсъждането на второ четене на промените в Закона за държавния бюджет за тази година. 

Предстои депутатите да гласуват актуализираната рамка на държавния бюджет, увеличаването на максималния размер на държавния дълг от 7,3 млрд. на 10,3 млрд. лева, както и антикризисната мярка крайните потребители на горива да получават отстъпка от 25 стотинки на литър бензин, дизел и пропан-бутан.

Пленарната зала следва да реши и за увеличаването на размера на данъчните облекчения за деца, за увеличаването на капитала на "Фонд ФЛАГ" и на "Български пощи" и за компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока.

Вчера депутатите приеха освобождаването от акциз на електрическата енергия, втечнения нефтен газ и природния газ до 30 юни 2025 г. Въведоха и намалена ставка на ДДС от 9% за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Мярката ще се прилага до 1 юли 2023 г. В същия срок ще се прилага и нулева ставка на ДДС за хляба и брашното.

Отпаднаха разпоредбите, свързани с увеличаване на акциза на цигари, тютюн за пушене, пури и пурети, нагреваеми тютюневи изделия и наргилета, както и въвеждане на акцизна ставка за течностите в електронните цигари.