Депутатите приеха оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров. „За” оставката гласуваха 153 народни представители, „против” бяха 14, а „въздържал се” – 11.

Тодоров я подаде след скандала с репликите към водещия Виктор Николаев.

По време на дебатите в пленарна зала от БСП обвиниха управляващите, че оказват натиск върху медиите.

„Ще завърша с цитат от Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което искаш да кажеш, но ще браня до смърт правото да го кажеш”, каза Иван Ченчев. 

Гласът в защита на Тодоров беше само един. „Закрихте свободата на словото, но никога в историята на българския парламент депутат не е подавал оставка заради свое интервю. През последните две седмици ставаме свидетели на компроматна атака, която има за цел да свали сегашното демократично избрано правителство”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Лидерът на „Воля” Веселин Марешки обяви, че ще гласуват „против” оставката на депутата от ГЕРБ. Аргументът му – той не е по-лош от Делян Добрев, чиято оставка не бе подкрепена от парламента преди седмица.

ДПС подкрепиха оставката и отидоха една крачка по-напред. Йордан Цонев от ДПС поиска и оставката на вицепремиера Валери Симеонов. „Какъв език има вицепремиерът Валери Симеонов? Защо неговата оставка не е днес на масата”, попита Цонев.

„Премиерът държеше изключително много да остана в парламента, разбирайте желанието ми да напусна Народното събрание като опит за друг морал в политика”, коментира пред журналисти Антон Тодоров, след като оставката му беше гласувана.

Според Тодоров срещу него се е разгърнало активно мероприятие. Той обяви, че ще се занимава в бъдеще с телевизионна журналистика, имал няколко предложения за предавания.

„Аз обикновено съм тълкуван като доста голям темерут. Стефан Данаилов би казал, че съм малко катил. Такъв съм, грубиян съм, признавам си го”, каза той.

След днешния ден Антон Тодоров дори обмислял да се запише в ГЕРБ.

На мястото му в парламента трябва да влезе актьорът Евгени Будинов.