Индексация на пенсиите с 3,8% от юли догодина записаха депутатите с окончателното приемане на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Минималната ще е 207,6 лв., а максималната остава на нивото, което е и в момента – 910 лв. Работещите ще плащат с 1% повече осигуровки за пенсия.

Според опозицията управляващите залагат съзнателно по-ниски приходи, за да може после да се хвалят, че събират повече.

„С преизпълнението на бюджета за приходи от следващата година ще дадете т. нар. великденски и коледни надбавки, ще намалите дефицита, който е 4,2 милиарда за догодина, и по този начин ще отчетете добро управление на бюджета на Държавното обществено осигуряване”, каза Хасан Адемов от ДПС.

Сериозни критики имаше и по решението да не се увеличава максималният осигурителен доход. Така и догодина осигуровки няма да се плащат за заплата над 2600 лв.

„Хората се ограничават, казвайки им, че ще има таван на пенсиите, без значение на каква заплата се осигуряват. Искаме да се вдигне този таван чрез максималния осигурителен доход. Ще има положителен ефект от около 70 млн. лв.“, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев.

Той обясни, че за човек, който работи и се осигурява на 2600 лв., максималната тежест е 33%. „Ние тук в НС, които взимаме над 3000 лв., де факто нашата осигурителна тежест е по-малка. Това честно ли е?“, попита Стойнев. Според него хората трябва да знаят, че като им се увеличава заплатата, ще получават и по-висока пенсия.

„Излиза така, че вие искате да платим тези осигуровки от данъци или като вземем от други лица от бюджета, за да осигурим вашите допълнителни приходи. Дотук видяхме само разходи, не видяхме никакви реални предложения и числа, а само популизъм”, отговори Ирена Димова от ГЕРБ.

Социалният министър Бисер Петков от своя страна отчете, че не е най-добре да се вдига и процентът на осигуровката, и максималният осигурителен праг.

„Нека не забравяме, че пенсионната система има втори задължителен и трети доброволен пенсионен стълб. Ако по-високодоходните групи желаят да увеличат пенсионния си доход, имат друга възможност за това”, коментира Петков.

Според него е намерен оптималният баланс за повишаване на адекватността на основни социално-осигурителни плащания и подобряване на финансовата стабилност на осигурителната система.

Депутатите гласуваха и бюджета на Здравната каса. За здраве догодина ще има 430 млн. лева повече. Въпреки това обаче идеята да се въведе забрана за плащане на нови иновативни лекарства и лечения предизвикаха сериозни спорове.

Народните представители планират да работят до 23 ч. тази вечер.