Над 5 часа Народното събрание не може да излезе с обща декларация за ситуацията в Украйна. Това заяви от парламентарната трибуна Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. По-рано днес председателите на парламентарните групи заявиха, че имат обща позиция и започва изготвянето на документа, но все още не може да се финализира окончателният текст на общата позиция.

Тя предложи да се прекъсне разглеждането на държавния бюджет и да се премине към работа по обща позиция на парламента по темата „Украйна-Русия“. Тя допълни, че шефовете на службите за сигурност също трябва да се изслушат в пленарната зала.  

Председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров коментира, че ситуацията е сложна, но е безотговорно да се остави държавата без бюджет. Той предложи да продължи работата по същество, а утре да бъдат изслушани шефовете на службите на закрито заседание.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че ако трябва депутатите ще работят цяла нощ, но не трябва Народното събрание да се оставя без обща позиция, защото това е знак към партньорите на България.

При първото гласуване предложението не беше прието, но след прегласуване със 117 гласа „за“ беше решено народните представители да се заемат с изготвянето на обща декларация. Прието беше още в 16 ч. да започне изслушването на министрите на външните работи и отбраната, како и шефовете на службите

Депутатите решиха още, че след изготвянето на документа ще се върнат към разглеждането на бюджета и ще работят до приемането на текстовете. Възможно е общата декларация на парламентарните партии по повод войната в Украйна да не бъде подписана от две групи - на "БСП за България" и на "Възраждане", научи bTV от свои източници.

Причината е, че депутатите на двете политически сили не са съгласни с формулировката "Санкции за Руската федерация". 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!