Парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ внесе декларация за осъждане на продължаващата война на Руската федерация срещу Украйна и на политическите репресии на режима на Владимир Путин, довели до смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, и за решения за ускорени реформи в сектор сигурност и енергетика в Република България, които да елиминират влиянието на Руската федерация у нас, съобщават от пресцентъра на „Продължаваме промяната“.

Депутатите от ПП-ДБ предлагат Народното събрание да санкционира имущество и активи на Руската федерация в юрисдикцията на Република България и да бъдат използвани за нуждите на възстановяването на Украйна от войната.

Включително и мерки за възстановяването на пълния контрол върху комплекс „Камчия“ и други руски държавни и общински активи под юрисдикцията на България.

В декларацията се залагат приоритети като засилване на българските отбранителни способности, повишаване на заплащането на българските военнослужещи, подобряване на условията в Българската армия и засилване на дейността на България в рамките на НАТО и инициативата „Три морета“.

„В декларацията се предлага започване на работа по законодателни промени, създаващи инструменти за идентификация и ограничаване на пропагандни канали, свързани с Руската федерация, като в същото време осигурява свобода на независимите медии. „Реформите трябва да гарантират, че българската информационна и медийна среда няма да бъде уязвима от пропагандното влияние от страна на Кремъл“, се допълва в документа.