Депутатите от комисията "Грипен" връщат назад процедурата за изтребителя, за да се включат нови оферти.

Народни представители предлагат да се разгледа и нова четвърта оферта за изтребител от февруари тази година. Не става ясно обаче по коя процедура ще бъде включено четвъртото предложение в конкурса.

След своите 6 заседания временната комисия за проверка на процедурата препоръча на Министерството на отбраната да върне в по-ранна фаза проекта за нов изтребител. За да осигури равнопоставеност на участниците в конкурса, което създава възможност да се търсят нови и новопроизведени изтребители.

Причината е, че според депутатите трите оферти са селектирани измежду 9 възможни при финансова рамка от 800 млн. лв., а в последствие бюджета по проекта е повишен двойно, но не са преразгледани наново офертите, които влизат в рамката.

Това ще са прави паралелно с другите два проекта за модернизация на бойна машин за пехотата и патрулни кораби за военоморските сили. 

От БСП са категорични, че няма да приемат доклада. Те са категорични, че комисията е постигнала две цели – да се "закача с президента" и да забави процеса. Според опозицията комисията е излязла от мандата си. 

От ДПС имат забележка за малкото време за работа на комисията и срещу това, че в нея не е извикан нито един експерт, работил по проекта, а само политически лица. Според депутата Джейхан Ибрямов при смяна на параметрите във финансовата част и въвеждането на борда за управление по времето на министър Николай Ненчев е станал "хаос". ДПС обаче подкрепи доклада.

Обединени патриоти също подкрепят документа от работата на анкетната комисия.

Прогнозата на депутати от от ГЕРБ е, че процесът за избор на нов изтребител ще се забави до половин година.