Депутатите определиха датите, на които ще обсъждат и гласуват вота на недоверие към кабинета.

Дебатът ще се проведе на 24 януари – петък, а гласуването, което по закон е минимум 24 часа след края на разговорите, ще е на 29 януари – сряда.

Снимка: btvnovinite.bg

На днешното заседание се стигна и до скандали между депутатите. Причина за това е приемането на поправки в закона за търговията с горива. Именно заради тази тема вече 2 години текат протести на малките в бранша.

Днешният спор беше за това колко процента пазарен дял трябва да има определена фирма, за да се включи в консултативния съвет по горивата. От ГЕРБ настояваха той да е 35%, а от БСП – 10%.

 „Ние зачитаме малките фирми. Вие искате да сваляме шапка на монополисти и олигарси, които си плащат заради това да не плащат данък печалба. И част от това, което са спестили, дадена сума се разкешва на определени лица“, заяви депутатът от левицата Румен Гечев.

А Валери Симеонов от „Обединени патриоти“ подчерта, че иска и малките, и големите в бранша да присъстват.

„Нека има поне още един субект“, добави той.

Днес се събраха и представители на малките бензиностанции, които да подкрепят закона и да се уверят, че текстовете ще минат.

Най-важното е, че изискванията за капитала на малките бензиностанции няма да са като на големите, а ще зависят от техния реален оборот.