Депутатите окончателно приеха актуализацията на бюджета. Бюджетът придвижа ръст на икономиката от 2,9%. 

Пленарната зала одобри и отстъпката от 25 ст. за литър гориво, както и помощите за бизнеса и данъчните облекчения за родители.

Остри спорове в пленарната зала, заради актуализацията на бюджета, която трябва да влезе в сила от утре. На този фон депутатите одобриха отстъпката от 25 ст. за горивата.

Народните представители решиха още, че увеличават приходите със 760 млн. лв. Те решиха и да увеличат лимита на държавния дълг до 10,3 млрд. лв., заложиха дефицит от 7,6 млрд. лв.

Бяха одобрени и 300 млн. лв. в помощ на земеделските производители, 175 млн. лв. за МВР, които би трябвало да стигнат и за увеличение на заплати, 74 млн. лв. за столични градски транспорт. Повече пари има и за образование, църкви и общини.

Остри спорове в пленарната зала за отстъпката от 25 ст. за литър гориво. Според опозицията мярката е неработеща и зле ориентирана

„Хората, които ходят на море у нас и в Гърция ще получат 100 лв. на месец, пенсионерите 6 лв., а работещите 12 лв.“, зави Делян Добрев от ГЕРБ.

„Крайно недостатъчно е 25 ст. на литър, не държавата, а крайните разпространители на горива ще платят тази мярка“, заяви Искра Михайлова от „Възраждане“.

„Има криза в момента, трябва да се действа - да се подпомогнат максимален брой хора“, заяви Настимир Ананиев от ПП.

Другата ябълка на раздора се оказаха парите за МВР.

„175 млн. лв. като увеличението на заплатите ще бъде 20%“, заяви Снежана Траянска от ИТН.

„Искахме да е чрез реформа - хората, които работят най-много, да взимат най-много, за съжаление, реформа няма да има“, заяви Искрен Митев от ПП.

„Ако не са способни да направят реформа, трябва ли да няма пари за полицаите“, заяви Младен Маринов от ГЕРБ.

„Скоро ще се наложи полицаите да си купуват сами и гуми за колите“, заяви Маноил Манев от ГЕРБ.

Амбицията на депутатите е да прекроят финансовата рамка до края на деня.

Вижте за кои говори се отнася отстъпката на Бизнесновините. БГ.