Депутатите одобриха новия гратисен период за подмяна на лични документи с изтичащ срок на валидност, предаде БГНЕС.

Мярката, по предложение на управляващите от ГЕРБ, бе гласувана с промени на първо четене в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Целта е да се избегнат опашките пред бюрата в МВР, където се извършва подмяната, заради усложнената епидемична обстановка в страната.

По-сега действащите правила валидността на всички документи за самоличност, които изтичат в периода от 13 март – 31 октомври тази година, се удължава с 6 месеца. Новите текстове предвиждат този времеви прозорец да бъде увеличен до 31 януари 2021 г.

Със законопроекта се създава възможност за българските граждани, чиито паспорти и лични карти са с удължена валидност, да могат в условията на пандемия от COVID-19 да напуснат държавата, в която пребивават и да се завърнат в България. Същото реципрочно важи и за чужди граждани от 48 държави.

Срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от влизане в сила на закона до 31 октомври 2020 г., също се удължава с 6 месеца.

За срока на удължаването свидетелството за управление на моторно превозно средство е валиден индивидуален удостоверителен документ за правоспособност за управление на моторно превозно средство само на територията на Република България. По искане на лицето ново свидетелство за управление на моторно превозно средство може да се издаде и преди изтичане на удължения 6-месечен срок.