Депутатите одобриха на първо четене актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. след разгорещени дебати и удължено работно време.

Общо 213 народни представители гласуваха, от които „за” 115, „против” 88 и 10 въздържали се. Един депутат от ГЕРБ и всички от „Атака” се въздържаха.

По време на дебатите основната теза, заета от поддръжниците на актуализацията, беше нуждата от промяната и отричането на всякакви опасения за нарастване на дефицита.

В рамките на дебата по ремонта на закона за държавните пари финансовият министър Петър Чобанов коментира, че промените се правят, за да може държавата да се превърне в предвидлив партньор на бизнеса. Според него важна промяна във философията на бюджета е подобряване на оценката на разполагаемите ресурси и насочването им към конкретни политики.

„Няма как да откраднем тези пари”

„ Идеята на актуализацията на държавния бюджет е да стъпим на по-реална основа при правенето на бюджет”, добави той. Чобанов отново подчерта, че не съществува опасност България да влезе в гръцки или испански сценарии, а новият дълг от 1 милиард лева не е, за да бъде „откраднат”. „Няма как да ги откраднем, те ще постъпят във фискалния резерв”, подчерта Чобанов.

„Нямам никакво намерение да оглавявам схеми за контрабанда, а да положим всички усили с институциите да разбием тези схеми. Разходите трябва да се актуализират, защото няма гъвкавост”, добави финансовият министър.

Премиерът Пламен Орешарски от своя страна коментира от трибуната, че актуализацията на бюджета не е неизбежна. Можем да се съберем в този дефицит, можем и да го свием, а ако спрем да плащаме, октомври-декември можем дори да стигнем до излишък.

„Спиралата на дефицита”

ГЕРБ очаквано не подкрепиха доводите на управляващите за прекрояването на закона за държавния бюджет. „Не подкрепям актуализацията на бюджета, защото тя все още има алтернатива”, коментира депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов при обсъждането в парламента. Според него е лош сигнал да се допускат допълнителни разходи над и без това сериозните разходи през 2013 г. „Само след няколко месеца дебатът в тази зала ще е – или дефицит над 2%, или неизпълнение на предизборни обещания”, прогнозира Горанов

Бившият икономически министър Делян Добрев допълни, че актуализацията на бюджета не е на растежа, а на допълнителни разходи. Според него няма конкретен разход в този бюджет, който да помага на ръста на икономиката в България, а в последните години не се наблюдава отлив на инвестиции в страната.

„Трябва да бием камбаната, за да сме сигурни, че няма да се върнем в спиралата на дефицитите и дълговете”, беше коментарът на депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова по време на обсъждането преди гласуването. Тя попита защо се прави промяна в закона при положение, че все още не са ясни данните за изпълнението на бюджета за полугодието. „В това, което се предлага не виждаме нови политики и приоритети, по които бихме могли да дискутираме”, допълни бившият председател на комисията по бюджет и финанси.

Промяната - полезна за ниския дефицит

Председателят на БСП коментира, че актуализацията на бюджета не залага ръст на дълга, който ще има държавата в края на година в сравнение със сега с планирането. По думите му след тази актуализация България ще бъде сред страните в ЕС с най-нисък бюджетен дефицит. „Не може макрорамката да бъде самоцел, ако по този начин се закриват работни места и се унищожават цели социални системи”, посочи Станишев с препратката към бизнеса в страната. По думите му най-сетне българският бизнес ще знае, че когато държавата поръчва нещо, ще плаща в срок, смята той.

Правителството на Орешарски е поставено в следната ситуация – от началото на годината с постановление на Министерски съвет са направени разходи в размер на 357 млн. лв., от тях 209 млн. лв. са непредвидени, заяви Станишев.

Лидерът на червените потърси бившият вътрешен министър в правителството на ГЕРБ за обяснение, но не го откри из депутатите. „Къде е г-н Цветанов, който без подкрепа на Министерството на финансите увеличи двойно порциона на полицаите? Къде е, за да отговори?”, попита Станишев. „В тази зала липсват двама от виновниците за тази актуализация на бюджета. Единият се казва Симеон Дянков, а другият Бойко Борисов” заяви още Сергей Станишев. Според него Дянков е виновен, защото 4 години е бил философът на ултра либералната политика за бюджетни баланси на всяка цена и всичко, което не се е връзвало в неговите счетоводни сметки се е отсичало.

Да изпълниш обещаното

Червеният депутат Корнелия Нинова окачестви актуализацията на бюджета като изпълняване на ангажиментите. Това е предизборната програма на БСП – по-високи майчински, повече средства за инвалиди и разплащане с бизнеса. Това е заложено в програмата далеч преди протестите, коментира Нинова. „Опонентите на актуализацията споделят три тези – Коалиция за България твърдеше, че могат да се съберат повече приходи, да намалее контрабандата, а сега показват, че не могат да се справят с контрабандата; вземат заем, за да плащат нашите деца; правят се социални разходи, за да се реагира на напрежението. Искам да опровергая тези политически твърдения”, категорична беше Нинова.

„Не сме се отказали от политика за събиране на приходите. В началото на управлението на този кабинет приходните агенции прогнозираха 980 млн. лв. неизпълнение на приходите. Само за два месеца в тази актуализация на бюджета прогнозата за неизпълнението на приходите са се намалили на 550 млн. лв.”, посочи Нинова.

Депутатите одобриха предложенията между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет да бъдат правени до 18.00 часа в понеделник.

Какво приеха?

Според проектозакона, който мина днес на първо четене, дефицитът ще се увеличи с около 500 млн. лева, както и ще бъде емитиран 1 млрд. лева външен дълг. Дългът ще е предназначен за погасяване на заема, взет през февруари тази година, а останалата част от парите ще бъде оставена във фискалния резерв за следващата година. В проектозакона не са заложени увеличаване на минималната работна заплата, нито пари за коледни добавки на пенсионерите. Плановете са по-големите разходи да се насочат към социални мерки, както и за разплащане с бизнеса.