Парламентът не включи в седмичната си програма предложението на „Изправи се! Мутри вън!“ за точка в дневния ред, предвиждаща редуцирането на депутатските заплати.

От партията настояваха възнагражденията на депутатите да бъдат свити до средната заплата за страната, която по данни на Националния статистически институт (НСИ) за последното тримесечие на 2020 г. е малко под 1500 лева.

След две прегласувания предложението не събра необходимите гласове и не залегна в дневния ред на законодателния орган.

„Едно от най-големите недоволства на хората е именно високото възнаграждение на българските народни представители. В дни като тези, когато бизнесът е на колене, намираме се в социална и икономическа криза, всички хора в неравностойно положение живеят на прага на бедността. Ние трябва да дадем отзвук от тази зала, че можем да бъде солидарни с българските граждани“, аргументира предложението на „Изправи се! Мутри вън!“ Живко Табаков.

Според ГЕРБ пък животът на този парламент ще бъде прекалено кратък, за да се правят подобни и други предложение, за които няма време да бъдат подложени на гласуване на две четения.

„Много е нелепо това, което се случва. Има неща, които този парламент би могъл да реши, но то няма време. Няма да има и второ четене на тези законопроекти. Фундаментални промени се предлагат, при положение, че всички знаем, ние може и да не заседаваме другата седмица. Наблъскали сме дневния ред с някакви точки. Ако г-жа Нинова беше направила правителство, разбирам нещо да се върти, някаква дейност. Ние тук сме в предизборна кампания и превръщаме парламента в посмешище“, посочи Тома Биков.

В хода на дебата се стигна и до някои комични предложения.

„Когато дойде другото Народно събрание, народните представители ще гледат тази точка и ще решат да не получават заплати. Сутрин, преди влизане, по 10 тояги на голо, и така“, пошегува се Йордан Цонев от ДПС.

Вежди Рашидов от своя страна нарече предложението за заплатите "див популизъм". Той също влезе в шеговития тон и предложи: "Който иска да стане депутат, да внася по 1000 лева и никаква заплата, председателят - 3000, а зам.-председателите – по 2000 лева“.