След спорове в пленарната зала и правни казуси с оттеглени оставки парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов.

Парламентът включи като първа точка в дневния си разглеждането на оставката на управителя на Касата. 

Възникна обаче въпросът защо не е било внесено предложение за освобождаването и на подуправителя на НЗОК проф. Момчил Мавров, след като и двамата подадоха оставки през декември миналата година, но до момента не са гласувани в парламента.

Важно е да се уточни, че ако управителят и подуправителят бъдат освободени едновременно, НЗОК ще остане без ръководство.

Докато депутатите обсъждаха включването на точката в дневния ред, беше обявено, че Станимир Михайлов е оттеглил оставката си преди днешното заседаниеБеше уточнено, че и Мавров е оттеглил оставката си, като това е станало вчера.

Според ПП-ДБ освобождаването на управителя Михайлов ще доведе до управление на Касата от ГЕРБ, тъй като председателят на Надзорния съвет сега е зам.-министър на здравеопазването, одобрен от ГЕРБ, след като Михаил Околийски беше освободен от като зам.-министър от служебния премиер Димитър Главчев.

Станимир Михайлов
Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ се усъмниха в автентичността на документа, с който Михайлов е оттеглил оставката си, тъй като не го е внесъл сам в деловодството на Народното събрание.

Искаме графологична експертиза на подписа дали е поставен автентично. Това е вторият Живко Коцев“, подчерта Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

„Това, което се случи преди няколко минути, демонстрира как работи мафията. Така работи задкулисието. Българските граждани трябва да разберат кой принуди Станимир Михайлов да си оттегли оставката. Кой му се обади по телефона?“, каза Костадин Ангелов от ГЕРБ.

Депутатите излязоха в почивка, за да решат как да процедират при създалия се правен казус. След като се върнаха Асен Василев от ПП-ДБ предложи дебатът за оставката на шефа на НЗОК да бъде прекратен, тъй като оставката е оттеглена, а обсъждането е с отпаднала необходимост. Предложението му беше отхвърлено.

В хода на заседанието стана ясно, че Станимир Михайлов е в сградата на Народното събрание и иска да бъде изслушан.

На 29 юли 2023 г. Михайлов беше избран за управител на НЗОК с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. През ноември бе избран неговият заместник – проф. Мавров, по предложение на ГЕРБ, но без подкрепата на ПП-ДБ. Ден по-късно двамата подадоха оставки, които не са били гласувани в парламента до момента.