Днес депутатите ще гласуват четвъртия вот на недоверия към правителството. В края на миналата седмица в парламента се проведоха и дебатите по вота, които продължиха над 4 часа. Премиерът Бойко Борисов отсъстваше от пленарната зала.

Процедурата е заради провал на кабинета „Борисов“ 3 в сферата на екологията. В мотивите си за внасянето на вода БСП обявиха, че кабинетът е опасен за България, защото стотици хиляди българи са без вода, а 15 хил. умират от мръсен въздух.

След серия от консултация на левицата стана ясно, че единствено ДПС декларират, че ще подкрепят вота. ГЕРБ и "патриотите" са категорично против, а партия "Воля" мълчи.

ГЕРБ не са притеснени от вота, който „няма никакво основание“, разкрива депутатът Спас Гърневски. Според него няма „национална криза по темата, която е поставена“, а за ситуацията с водата в Перник „има обективни и субективни причини, които заедно трябва да преодолеем“.

„Можем да си говорим колкото вси искаме, че няма проблем, но само с голи приказки няма да решим проблема на хората. (…) Проблемът е в провала на политиката на ГЕРБ в тази сфера“, отговори Александър Симов от БСП.

„За съжаление, липсва стратегическа рамка и дългосрочно виждане, и поставени цели за политиките в сферата на околната среда и водите“, заяви Джевдет Чакъров от ДПС.