Депутатът от БСП Георги Стоилов, чийто брат беше задържан за участие в престъпна група за изнудване, получи подкрепа от партията си. 

От БСП коментираха, че той няма никакво отношение към действията на брат си, а самият Георги Стоилов каза, че няма нищо общо с брат си и не може да носи отговорност за неговите действия.

„В Изпълнителното бюро Георги Стоилов заяви, че няма никакво отношение към действията на своя брат. Той беше категоричен, че никога не са имали и бизнес взаимоотношения и техният живот се е развивал по различни пътища. Следователно не можем да упрекваме някого за връзките на неговия брат и какво точно е правил той“, каза заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев пред журналисти в парламента.

Той подчерта, че ако се появи и най-малкото съмнение, че Георги Стоилов има конкретни връзки или дори предположения, той трябва да понесе своята политическа отговорност. Стойнев е категоричен, че на този етап от БСП нямат причина да се съмняват в неговите думи.

„Пред Изпълнителното бюро на БСП изложих всички факти, които знам. Получих тяхната подкрепа. Аз не се срамувам от действията си“, заяви Георги Стоилов. Той подчерта, че няма нищо общо с брат си и не може да носи отговорност за неговите действия.

„Надявам се това да не е политическа поръчка”, посочи Стоилов.

Предстои утре да бъде изслушан и от парламентарната група на БСП. Той допълни, че ще се съобрази с всяко действие на колегите си.

Стойнев обясни, че в случая не става въпрос за държавни постове и разпределяне на държавни пари и шуробаджанащина. Той посочи пример какво означава в едно семейство да се разпределят държавни и общински пари.

„Кметът на община Раднево – г-н Тенев, назначава жена си за кметски наместник в с. Рисиманово. Как изглежда кметът и кметският наместник да си пият кафето и да разпределят държавни и общински пари?“, попита Стойнев. Той заяви, че е отминало времето, когато някой трябва да носи отговорност за постъпките на свой роднина.

В отговор от ГЕРБ обясниха, че съпругата на кмета на Раднево е назначена за кметски наместник още през 2004 г., обаче не от мъжа си, а още от покойния кмет Нончо Воденичаров, и срещу нея няма сигнали и проверки.

Самата Тенева обяви, че е обидена. „Нончо Воденичаров ме назначи и оттогава съм си кметски наместник. Потресена съм от това, което се случва”, заяви тя.

„Трябва ли при това положение един човек, който работи в интерес на хората и селото го подкрепя, да бъде сменен, само защото е роднина на някой от управляващите в общината“, попита Емил Христов от ГЕРБ. Според него това не може да се приеме за укоримо поведение, а хората, които работят, трябва да бъдат оставени да работят. 

Христов отправи контравъпроси към социалистите - дали арестуваният в Русе бизнесмен е правил дарения за предизборната кампания на БСП. Относно опасенията на левицата, че в акцията срещу брата на Георги Стоилов има политически момент, Емил Христов коментира, че всякакви подобни внушения на БСП са стремеж да се избяга от истината.

Борбата срещу престъпността никога не може да бъде продиктувана от нещо друго освен от желанието на правителство да се бори с тази престъпност, каза той.