Казусът с Делян Добрев повдигна въпроса съществува ли понятието "депутат по неволя".  

Историята помни и други случаи подобни на този с оставката на народния представител от ГЕРБ, която не беше одобрена от колегите му при гласуване в пленарната зала.

Преди около 4 години Иван Портних за малко да не може да встъпи  в длъжност като кмет на Варна, защото на парламента му трябваха три опита, за да си тръгне като депутат. Тогавашните  управляващи се запънаха заради отсъствието на ГЕРБ от залата.

Конституцията е категорична – щом залата реши, оставаш депутат искаш не искаш.  Но можеш да си подадеш оставката повторно.

„Никой не може да бъде народен представител въпреки волята си, крепостното право е отменено от цар Освободител, не може да възстановим крепостното право с тези си действия в парламента. Конституционният съд вече се произнасяла по прецедент, когато през 90-те залата отказва да освободи Христофор Дочев”, коментира Пламен Киров, преподавател по Конституционно право.

А настоящите народни представители  казват, че оставането в парламента е по собствено желание. Но когато залата се произнесе, трябва да се съобразиш с него.