Двете страни са поставили на масата документи, които могат да послужат при преговорите, но трябва да се влезе в процес на преговори. Това каза премиерът акад. Николай Денков в Народното събрание.

„Нямам съмнение, че това ще отнеме повече от два дни и се надявам този период да бъде осигурен, за да могат преговарящите да огледат двата документа, да прецизират текстовете, да видят къде има съгласие и къде разминаване“, поясни той.

Денков коментира и оценката на министрите. „Още преди месец дадох на Мария Габриел информация какво е изпълнено във всяко едно министерство и от всеки един министър. Обменихме няколко бързи думи как изглежда картината. Това, което остана, е да обсъдим един по един министрите“, каза още той.

Премиерът отказа да посочи колко министри ще бъдат сменени, докато не разговаря с Мария Габриел. Очакванията му са този разговор да се проведе в рамките на следващите дни.

На въпрос проблем ли е според него, че от няколко дни една от партиите в парламента се ръководи от човек, санкциониран по глобалния закон „Магнитски" за корупция, премиерът отговори: „За мен истинският проблем е, че нашата правосъдна система не работи както трябва. Полагаме огромни усилия, за да може тя да се изчисти и да бъде рестартирана. Този, който е корумпиран, трябва да получи възмездие и да бъде наказан от съответните институции“.

Според него лепенето на етикети – „този е такъв“ и „онзи е онакъв“, помага само в политическите спорове, но не води до устойчиви резултати.

Николай Денков посочи, че няма информация за Червения пират. „Това, което видях по медиите, е интересно, но е важно да се уверим, че зад него няма нещо повече“, категоричен е той.

Денков не отговори дали би поискал оставката на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. По-рано днес Бойко Борисов заяви, че не вижда никакви причини за това.

„Няма как чужденец, който няма отношение към България и не е регистриран у нас, да бъде върнат тук само защото някъде е извършил престъпление. Това не е възможно“, обясни още премиерът по подов бежанците, връщани у нас по Дъблинския регламент.