“Бяхме свидетели на два големи протеста с редица искания. Повечето от тях са свързани с проблеми, натрупани през последните години. Първо искам да благодаря на преговорните екипи за това, че дойдоха, участваха в разговори и именно в резултат на тях имаме решения”. Това заяви в Министерският съвет премиерът Николай Денков.

„Всички решения, които бяха взети вчера и в областта на енергетиката, и в областта на земеделието съответстват на целите и приоритети на правителството. Никъде нямаше нужда то да отстъпва. Напротив, когато седнахме заедно и обсъдихме с колегите какво ги притеснява и какви могат да бъдат решенията, се оказа, че тези решения могат да бъдат взети така, че да помагат на хората, да ги защитават и да не променят целите и приоритетите, по които работи това правителство.

В такива случаи при преговори и двете страни печелят, няма нужда единият да бъде губещ, защото от решенията всеки има полза. Всъщност упреците не са директно към нас. Всички разбират, че заварваме ситуация, при която трябва да се реагира бързо“, посочи Денков.

Според него проблемите трябва да се разрешават чрез преговори. Той избори постигнатите решения - отпускането на 63 млн. лева допълнително за зърнопроизводителите и ускоряване на процедурите тези средства да стигнат по-бързо до хората; решението за забавяне, спиране за момента на вноса на слънчоглед, така че от една страна да се реализира продукцията на българските земеделци, а от друга страна да се осигури необходимата суровина за преработвателите на олио; създаването на държавно предприятие за конверсия на региона на "Марици"-те.

Все още не е ясно кога ще бъде подписан документът, в който ще бъдат заложени исканията на протестиращите и решенията, които предлага правителството.