Тестването на учениците за COVID-19 трябва да отпадне в следващите дни. Такава заповед обаче може да бъде издадена от Министерството на здравеопазването.

Това каза в Бургас министърът на образованието Николай Денков, предаде БГНЕС.

"Тези заповеди се издават от министъра на здравеопазването. Аз съм изразил категоричното си мнение, че в следващите дни трябва да отпаднат мерките в училищата. Днес или най-късно утре ще излезе становището. Но трябва да се имат предвид украинските граждани, които влизат в страната. Експертното мнение оставям на Министерството на здравеопазването", уточни Николай Денков.

Министърът коментира оповестените от МОН днес три варианта за промяна в броя на учебните дни и продължителността на ваканциите през годината.

От МОН категорично подчертаха, че учебната 2022-2023 г. ще започне на 15 септември, както досега, за Денков обаче 7 септември е най-подходяща дата за начало на учебната година.

„Като стартова дата изглежда най-подходящо в момента 7 септември. Печелим една седмица повече, което може да се използва както за повече ваканции вътре в учебната година, така и за повече материал. Освен това предлагаме и удължаване на учебната година с две седмици от 1. до 6. клас, така че общо се получават три седмици и за тези випуски”, обясни Денков.