“Чувствам се спокоен, защото това е един много добре подготвен и балансиран бюджет. След обсъждането му в Народното събрание, може би с минимални корекции, ще бъде приет навреме и ще влезе в действие от 1 януари 2024 г.”

Това заяви премиерът Николай Денков в началото на извънредното правителствено заседание, в което кабинетът предстои да разгледа и одобри проектите за държавен бюджет и за бюджети на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса за 2024 година.

„Бюджетите не са просто таблици с числа. От тях зависят заплатите, строежът, поддръжката и ремонтите на пътища, училища и болници. От тях зависи развитието на регионите, буквално съдбата на всеки един гражданин на България“, посочи премиерът.

Той посочи, че на днешното извънредно заседание, ще бъдат приети три бюджета – държавният бюджет, на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса. Те ще бъдат представени в Народното събрание за окончателно приемане.

Денков обясни, че предстои министърът на финансите Асен Василев да представи окончателните числови параметри на бюджета, които да бъдат внесени за разискване в Народното събрание.