"Предложението на ГЕРБ от вчера радикално променя приоритети, набелязани от нас преди 9 месеца. Вместо да продължим с усилията за реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове".

Това каза премиерът Николай Денков преди началото на заседанието на Министерския съвет.

"Не приемаме такава подмяна на приоритетите. Нека да изпълним. Едва след като извървим набелязания път в следващите месеци за борба с корупцията и реформа в правосъдна система, сме готови да обсъдим с ГЕРБ как да продължим напред", добави той. 

Според него сега е нужна политическа смелост да се направят следващите стъпки, както са набелязани в управленската и законодателната програма, върху които е съставено това правителство.

"Последните разкрития около Нотариуса и Пепи Еврото показаха на всички, че правосъдието ни е превърнато в борса. Че вместо да се бори с престъпността, организирани групи с протекцията на политици са изпълнявали мокри поръчки пред широко затворените очи на службите, прокуратурата и антикорупционната комисия", каза още премиерът. 

Мария Габриел не коментира темата. Не стана ясно и как върви разговорът между нея и акад. Денков за оценката на министрите и предстоящата ротация.