Най-малкото спорна е идеята, че проф. Анастас Герджиков може като кандидат-президент да обедини даже академичната общност. Това заяви пред журналисти служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков във връзка с подкрепената от ГЕРБ номинация на ректора на СУ.

Според образователния министър всеки, който се яви на президентските избори, трябва да отговори на въпроси, свързани с функциите на държавата, като разделение на властите, с изразходването на публичните средства, с ремонтите и строителството, и „какво правим с полицаите, които биха студенти под колоните на Министерския съвет“.

„Всеки, който се яви, като кандидат на партиите, които ръководеха държавата в това време, трябва да отговори на тези въпроси“, подчерта Денков. И допълни: „Аз съм част от тази образователна система, знам колко преподаватели и учители, и ректори, включително, и преподавателите във висшите училища, имат проблем с тези въпроси и искат да чуят отговорите. Така че идеята, че той (проф. Анастас Герджиков) може да обедини, дори академичната общност, за мен е най-малкото спорна“.

На въпроса какво смята за него като професионалист, министърът бе категоричен, че той е много добър професионалист, много добър ректор. „Ние сме работили заедно по много въпроси. Както казах, аз не очаквах да се яви човек от академичната общност в тази позиция“, посочи проф. Денков.