Служебният министър на образованието проф. Николай Денков настоява решенията дали учениците да са присъствено или дистанционно да се вземат на общинско, а не на областно ниво.

Според него в малките населени места заболяваемостта е ниска и там нямат нужда от допълнителни мерки, за разлика от учебните заведения в големите градове. Денков даде пример с област Кюстендил, където има общини с 30% процента болни деца и такива с нито едно болно дете. Промяната предстои да бъде обсъдена утре от здравните и образователните власти.

На този фон болните в COVID зоните трудно се ориентират къде да отидат.

10 дни след положителния си тест за COVID-19  Красимир Крумов все още поддържа повишена температура. Затова и решава да търси помощ - в някоя от COVID зоните. Първите опити са неуспешни.

“Списъкът на сайта е тотално недостоверен. От три, които са ми в близката околност, и трите се оказаха, че нямат такава зона“, разказа Крумов.

Четвъртият опит е успешен.

„Много интересни въпроси задаваха. Защо съм там? Как съм научил за тях? Аз не съм техен контингент и кой ме е препратил", продължава разказа си мъжът.

Снимка: bTV

Правят му преглед и снимка. Но когато разбират, че има и сърдечно заболяване, го препращат към две болници. Избира по-близката, която е частна. Там също го преглеждат, но срещу 191 лева.

„Идеята е супер, изпълнението е отвратително. По-лошо от несвършената работа е наполовина свършената работа“, смята Крумов.

Пациенти ѝ споделят и за друг казус -  трудно откриват част от предписаните лекарства. В същото време - рецептата няма как да се изпълни частично в една аптека, а след това - да се довърши в друга.

И докато лекарства за COVID се търсят масово, изпълнена рецепта за терапия по каса в аптеките, в които екипът ни провери, почти няма.

Справка на сайта на здравната каса показва, че COVID зони все още няма в Силистра, Търговище и Видин.

От здравното министерство увериха, че ще отговорят на въпросите ни за проблемите в COVID зоните утре.