Близо 24 часа след вота на недоверие към кабинета „Петков“ - време за политически равносметки. 

123-ма депутати гласуваха „за“ оставката, а 116 – „против“. Държавният глава ще започне консултации с парламентарно представените партии, след като правителството депозира оставката си в Народното събрание. След това започват процедурата по връчване на мандатите.

Кирил Петков е готов с нея още в понеделник и ще опита с нов кабинет. Червените линии са ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“. 

„Ние ще продължим да държим много тясна с линия с кого бихме направили коалиция и с кого не. Неведнъж съм казвал, че нашата основна цел е борба с корупцията. А тя не може да се случва, докато имаш коалиционен партньор, който е бил част от нея. Аз съм сигурен, че имаме много идеи за европейска България с част от депутатите на ГЕРБ, но в този му формат няма как да се случи“, заяви Петков.

Той бе категоричен, че няма как да има коалиция и с "Има такъв народ", а Слави Трифонов и Тошко Йорданов трябва да са сигурни, че „Продължаваме промяната“ са осъзнали, че те са част от задкулисието, срещу което се борят. 

„Петте изисквания на Костадин Костадинов също са абсолютно неприемливи. Делян Пеевски, който вчера се появи за първи път от шест месеца, за да натисне бутона на вота на недоверието, също не може да ни е партньор“, заяви още Кирил Петков.

От "Продължаваме промяната" ще заложат на почти същите министри.

Според БСП новото мнозинство в парламента не дава ясна алтернатива след вота недоверие.

Христо Иванов от „Демократична България“ от своя страна прогнозира трудно мнозинство след избори наесен и нови през пролетта.

Досегашните партньори от „Има такъв народ“ казват, че и в нови разговори е редно да се говори с политическите лидери, а не с всеки депутат поотделно.

„Депутатите не са проституки, защото премиерът Петков подхожда така към тях, ходи говори с всеки един от тях и ги избира като от торба с картофи“, каза Тошко Йорданов.

От ГЕРБ казват, че ако "Продължаваме промяната" не успеят с кабинет, те ще върнат мандата.

Рамадан Аталай от ДПС обясни и днес, че гласът му е бил отчетен погрешно като подкрепа за правителството. „Възраждане“ пък отново повториха, че е време за избори.

Независимите депутати от своя страна не съжаляват за решението си да си тръгнат от „Има такъв народ“.