България отбеляза деня на военните парашутисти. Почитаме и паметта на загиналите герои в изпълнение на служебния дълг.

С близо 1000 скока зад гърба си и над 35 години стаж, полковник Роман Ромов разказва, че адреналинът за военния парашутист е както в небето, така и на земята.

Снимка: bTV

„Който каже, че не се страхува - или лъже, или е луд. Но това е осъзнаването на риска и контролът на опасните ситуации, което става с доста тренировки и целенасочена подготовка. Най-притеснен съм бил, когато аз съм бил на земята, а моите подчинени са били във въздуха“, споделя полковник Роман Ромов – военен парашутист и зам.-началник отдел "Специални операции".

Въпреки трудностите, лишенията и несигурността много млади мъже и жени избират професията военен парашутист.

„Това да осъзнаеш, че няма "не мога", има "не искам". Всичко става с подготовка и никоя ситуация не е стандартна. Трябва постоянно да си готов да взимаш бързи решения и да реагираш. Всеки ден е различен», казва Ромов.

Снимка: bTV

„Професията е свързана с много риск и напрежение. Изисква изключителна физическа подготовка, отлични психически и волеви качества, много екшън, но наравно с това е и служба за родината, което е висш дълг на всеки български гражданин“, обясни генерал-майор Явор Матеев - командир на "Силите за специални операции".

„Искам да използвам възможността да поздравя всички военнослужещи и цивилни служители от специалните сили, както и техните семейства. Искам да им пожелая на първо място здраве и все така доблестно да служат на България“, казва Георги Панайотов – служебен министър на отбраната.

Почит на загиналите парашутисти отдаде и държавния глава Румен Радев.