Стотици от целия свят посетиха днес Рилския манастир. На празника на Свети Иван Рилски хората се молят за здраве, за себе си и своите семейства.

Снимка: btvnovinite.bg


19 октомври е познат като Отчовден или Денят на отеца. За Виктория Коева днес е специален ден, защото за първи път е довела сина си тук.

„Той е кръстен на днешния ден, Свети Йоан Рилски и съм дала обещание да го доведа тук. Неговият пазител е Свети Йоан Рилски” сподели Виктория.

Снимка: btvnovinite.bg


В пещера, в близост до манастира, е живял Иван Рилски, прекарвал времето си в пост и молитви. Вярва се, че греховете са простени на всеки, който успее да излезе от тесния отвор. Но с всяка година дупката ставала все по-тясна.

Всеки тук има своята история. Стоянка си спомня как преди години майка и я откупила от светеца, на когото я дарила при раждането – за да я запази здрава, след смъртта на другите ѝ деца.

Снимка: btvnovinite.bg


„Тя ме е дарила на Свети Иван Рилски и когато бех на 6-7 години, дойде да ме откупи и аз идвам всяка година тук, да се поклоня и да му благодаря, че ме е запазил толкова години жива”, каза Стоянка.

А на чужденците, дошли от Австралия, Индия и Китай, манастирът се стори приказен.