Празнуваме 111 години независима и свободна България.

На площад "Цар Асен I" пред Царевец са разположени ротите на Националния военен университет "Васил Левски". Тържествената част от празничната програма продължава с демонстрация на строева подготовка.

На днешния ден през 1908 година княз Фердинанд прочита Манифеста, с който страната ни къса васалната зависимост с Османската империя и се превръща в независима държава.

Тържества, празнични прояви и възстановки днес имаше в цяла България.

Кулминацията на празника по традиция обаче е във Велико Търново. Именно там - в църквата "Свети 40 мъченици" Фердинанд прочита историческия манифест и от Княз на Княжество България се превръща в цар на Царство България.

На площад "Цар Асен I" пред Царевец са разположени ротите на Националния военен университет "Васил Левски". Тържествената част от празничната програма продължава с демонстрация на строева подготовка.

Стотици са хората, стекли се да присъстват на кулминацията на тържествата.

Църквата „Свети 40 мъченици” открехна врати празнично още в ранното утро днес. Манифестът отекна по подобие на събитието от 22 септември 1908 година. С тържествено шествие, празникът се пренесе на хълма Царевец.

Точно в 12:30 ч. в центъра на Велико Търново бе открит единственият у нас цветен часовник.

Още един щрих в празничната атмосфера внесе и шоу- спектакълът на военните духови оркестри.

След тържествената заря финалните щрихи на празника ще поставят аудио- визуалния спектакъл "Звук и светлина" и празничните илюминации.

До провъзгласяването на независимостта се стига 30 години след освобождението на България и 18 години след Съединението.

Освен във Велико Търново денят на Независимостта беше отбелязан с празнични церемонии и в много други градове на страната.

Честванията в столицата бяха пред "Паметника на Независимостта". На монумента, издигнат в памет на историческия акт, са изписани и последните думи от Манифеста за Независимост. 

Ден след обявяването вече цар Фердинанд посещава Пловдив. Ентусиасти участваха във възстановката, която пресъздава визитата на монарха в някогашната столица на Източна Румелия, чиято цел е била да покаже, че тя вече е неделима част от Българското царство. 

В образа на цар Фердинанд влезе и Сава Куфаров от комитет Родолюбие.

Празнична атмосфера завладя с Стария град в Пловдив. Срещи със стари занаяти и автентични традиции очароваха посетителите на града.  

Хрониката на събитията от историческия 22 септември 1908 г.

На днешния ден през 1908 година е скъсана и последната форма на зависивост от Османската империя. Вижте каква е хроника на на събитията в историческия ден.

В нощта срещу 22 септември министър-председателят Александър Малинов посреща българския княз на яхтата "Хан Крум" край Русе. Оттам цялото правителство заедно с княз Фердинанд поемат към Търново. На гара Трапезица обаче князът се отлъчил от делегацията.

Предполага се, че пеша по пътя през Владишкия мост, до църквата "Свети 40 мъченици", Фердинанд премислял за последно изключително важния политически ход.

Минути по-късно, пред събралото се множество, отекнал и Манифестът на Независимостта. За него знаели само делегатите. Никой от присъстващите граждани не подозирал, че ще стане свидетел на исторически акт.

Пристигнал на гара "Трапезица" като княз, от църквата "Св. 40 мъченици" Фердинанд бил изпратен с титлата цар. А датата 22 септември 1908 година завинаги нарежда страната ни като равноправна сред европейските държави.