Денят на данъчната свобода в България през 2020 г. се пада на 15 май, посочват от Института за пазарна икономика. При настъпването му се счита, че данъкоплатците са изработили приходите, заложени в бюджета, които тази година бяха 46,8 млрд. лв. 

Тази година това е отнело на българите 136 дни. От ИПИ уточняват, че за пръв път от години беше планиран и бюджет без дефицит, но последиците от COVID-19 промениха ситуацията. Икономистите отчитат, че въпреки това, голяма част от българите са продължили да пълнят хазната през последните месеци.

„На фона на многото засегнати бизнеси и изгубени работни места, символичната данъчна свобода не е повод за празник, а по-скоро време за отрезвяване от прехласването по силната държава и постепенно връщане към нормалния стопански живот, коментират от ИПИ.

Последната прогноза на Европейската комисия е за свиване на българската икономика със 7,2% през 2020 г. Ударът върху икономиката и увеличението на разходите в бюджета означават, че през 2020 г. ще има рекордно преразпределение през публичния сектор – консолидираните разходи се очаква да достигнат 42% от БВП, уточняват икономистите.

„Кризата с коронавируса не трябва да става повод за избутване на частния сектор и увеличаване ролята на държавата в икономиката. Напротив, точно сега е времето за повече свобода за предприемачите, които да извадят икономиката от тежката ситуация“, посочват още от Института.

Проучването на икономистите показва, че дори и преди появата на коронавируса, българският данъкоплатец постепенно губел дни в полза на държавата. През 2017 и 2018 г. например, е увеличена вноската за пенсия, а през 2019 г. е вдигнат максималният осигурителен праг.