Ден след като се завърна от посещението си САЩ премиерът Кирил Петков поиска проверка на „Южен поток“, който се трансформира в годините в „Турски поток“, а бившите управляващи наричаха „Балкански поток“.

„Този тип проекти са точно това, което се говори от нашите партньори, когато корупцията се използва като инструмент за външна политика от страна на Путин”, каза премиерът в началото на правителственото заседание.

Впоследствие от правителствената пресслужба уточниха, че премиерът е имал предвид „Балкански поток“. По него тече руски газ към Сърбия и Унгария. Министърът на енергетиката беше лаконичен. „Очевидно след като бяха направени проверки и след като се видяха къде присъстват едни автомобили се налага още проверки. Не конкретизирам едни автомобили казвам и за финансовите резултати, и проверката извършена преди това”, каза Александър Николов.

По думите на премиера има и напредък относно изтребителите F-16, тъй като има забавяне при доставката им.

Военният министър Драгомир Заков съобщи, че в САЩ е водил разговори в Пентагона за възможности за осигуряване на еър-полисинг за времето между приключване на ресурсите на МИГ-29 и застъпването на новозакупените от България американски изтребители Ф-16 блок 70. „Говорим за опции, при които подобна празнина може да бъде запълнена“, каза Заков.

Премиерът отново потвърди договорените два танкера със синьо гориво от Съединените щати. Енергийното министерство ще продължи разговорите за още доставки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!