Следващите няколко дни ще преминат под знака на апостолическото пътуване на папа Франциск в България, което ще се проведе от 5 до 7 май и ще е под мотото "Мир на Земята".

В специално приветствие в навечерието на тази визита Светият отец пожела мир и благоденствие на страната ни и подчерта голямата роля на светите братя Кирил и Методий за разпространяването на Божието слово.

В Рим е специалният пратеник на bTV Петър Нанев, който ще пътува към България заедно с делегацията на папа Франциск.

По официална програма той ще стъпи на българска земя в неделя в 10.00 ч. Предстоят му срещи с премиера Бойко Борисов, с президента Румен Радев и патриарх Неофит.

Папа Франциск ще посети един от бежанските центрове в София. Ще даде и първо причастие в Раковски, където се намира и голяма част от католическата общност у нас.

Любопитното е, че ще на 1 май част от швейцарската гвардия пристигна в България, за да подсигури безопасния престой на папата. За да станеш част от нея, трябва задължително да си католик и да си на възраст между 19 и 30 г. Момчетата преминават през сериозна военна подготовка и тактически обучения. Въоръжени са много добре.

Какви послания ще отправи папата към българите – ще разберем съвсем скоро.