Ден преди официалното откриване на българското европредседателство столицата вече е под блокада.

Около Народния театър „Иван Вазов”, където утре ще се проведе церемонията по откриването, вече са поставени заграждения. Районът беше старателно изчистен

До театъра е разположен и автобус за наблюдение, който е снабден с камери. Портативни камери пък са разположени  и на всяка пресечка в района и предават на живо какво се случва. 

Затворени са и паркингът на площад “Княз Александър I” и карето между улиците „Ген. Гурко”, „Георги С. Раковски”, „Княз Александър I” и бул. “Цар Освободител”.

Снимка: btvnovinite.bg

Периметърът около НДК също е отцепен.

„Призоваваме хората, ако е възможно, да използват градския транспорт, тъй като това ще облекчи чувствително трафика”, каза зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев.

„Това, което гражданите ще виждат, са видимите мерки, Успоредно с това се предприемат и редица действия, които остават скрити. От сутринта ще се въведе последната фаза на затваряне на градинката около НДК, т.нар. Градска градина и улиците около нея, където ще се паркира и ще се извършват проверки”, обясни зам.-директорът на СДВР старши комисар Златан Златанов. 

От утре привечер и в петък през деня ще бъдат затворени и улица „Доспат” и площад „Баба Неделя” до НДК.

Снимка: btvnovinite.bg

Наред с блокирания център на София 9 протеста ще посрещнат откриването на българското председателство.  Те са по 4 теми – „За” и „Против” строителството в Пирин, протест на полицаите, срещу корупцията и за Истанбулската конвенция.

Снимка: btvnovinite.bg

За кратко ще бъдат блокирани и пътищата по маршритите на гостите от Европа, както и по време на шествията на различните групи протестиращи.

Част от софиянци са недоволни, но има и такива, които приемат ограниченията с усмивка.

Двете зони са забранени за паркиране и преминаване до 12 януари.

Градският транспорт ще се движи без промени в маршрутите. От полицията призовават гражданите, ако видят нередности или подозрителни лица, да сигнализират на тел. 112 и в МВР.

Летището, което трябва да приеме лидерите на Европа, беше блокирано за близо час днес, а причината стана сигнал за бомба. Той се оказа фалшив, отменени полети нямаше.