Пореден ден на протести за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Над 15 хиляди души са се подписали за това в интернет платформа.

Този път протестът тръгна от Министерския съвет, премина по бул. „Мария Луиза” и стигна до Лъвов мост.

Въпреки извинението на Валери Симеонов,  който нарече майките кресливи жени, а децата им „уж болни” хората продължават да искат оставката му заради коментара, който направи за Законопроекта за хората с увреждания. Към недоволството всеки ден се присъединяват различни хора на изкуството.

Сред тях е и Кристина Александрова, която е оперна певица и музикален педагог. Незряща е от бебе. Преподава в столичния Дневен център за хора с епилепсия.

Според Кристина вицепремиерът трябва да понесе отговорност за думите си - включително и съдебна.

„Това, което обаче ме притеснява и моето усещане е, че нещата се политизират. Не мисля, че трябва да се постига някаква политическа цел, използвайки проблема и нещастието на едни хора. Това е грубо и брутално”, коментира Кристина пред bTV.

Тя с тъга наблюдава как има разединение между здрави и болни и между самите болни: „Чета коментари: „Какво искат майките, дават им 150 милиона, а пенсионерите ни умират от глад?!”. Между самите хора с увреждания такава агресия наблюдавам, една майка кълне друга, хората са станали безчовечни”.

Кристина е скептична е, че новите закони ще подобрят осезаемо живота на хората като нея и смята, че ако законопроектите бъдат приети в сегашната им форма, след няколко месеца майките отново ще излязат на протест, защото исканията им няма да бъдат удовлетворени.

А междувременно утре в социалната комисия в парламента ще бъде представен и третият ключов законопроект за социалните услуги.