Граждани се събират на площад "Независимост" с искане за оставка на управляващите и главния прокурор за 63-ти пореден ден.

Снимка: Анна-Мария Конова

Ситуацията в „Триъгълника на властта“ в 19:00 ч. е спокойна. Вече се събират и първите протестиращи.

Има струпване на полиция при сградата на Министерски съвет, а сутринта имаше плътен кордон от униформени около сградата на парламента, когато депутатите пристигаха на работа.

Снимка: btvnovinite.bg

КПП-та и проверки в „Триъгълника на властта“ се очакват и на заявения голям протест този четвъртък, когато гражданите готвят нова обсада на бившия партиен дом.

Полицията предупреди, че няма да допуска на площада лица с оръжие и забранени предмети.  КПП-тата на площада ще са повече, а проверките ще са избирателни - на хора със съмнително поведение и с обемист багаж.

Снимка: btvnovinite.bg

От полицията призоваха протестиращите да не се поддават на провокации.  А протестиращи заявяват, че точно това е работата на органите на реда -  „да намери провокаторите и да не ги допусне на протеста“. И допълват: „Надявам се полицията да не бъде толкова екстремна като на втори септември и да бъде малко по-умерена в действията си“.


От МВР твърдят, че на 2 септември не е имало насилие срещу протестиращи и че при охраната не са използвани частни гардове. 

„Категорично заявявам, че МВР не използва такива лица и съдействието на охранителни фирми за обезпечаване на такива мероприятия. Всички следите комуникациите в социалните мрежи, така че сме длъжни да очакваме всичко“, заяви комисар Радослав Стойнев от СДВР.

Около институциите в „Триъгълника на властта“ ще има зони за сигурност, а полицейското присъствие ще е засилено. На площада няма да бъдат допускани лица, които умишлено са скрили лицата си, това не включва хората, които са с предпазни маски, казват от полицията. Няма да бъдат допускани и хора, употребили алкохол.

От полицията призовават хората на утрешния протест да търсят тяхното съдействие, ако забележат провокатори.

Протестът в ден 63 на недоволство приключи по-рано и премина в подготовка за големия протест този четвъртък. "Отровното трио" призова от трибуната в "Триъгълника на властта" демонстрантите да не се поддават на провокации.

Протестиращите спряха движението в "Триъгълника на властта", а униформени застанаха на пост около Народното събрание. Малко след това на фасадата на бившия партиен дом прозвучаха реплики на Борисов от негови изявления.

Изненадващо протестът завърши без шествие.  Към 22:00 ч. много от демонстрантите се бяха разотишли, но част от протестиращите се отправиха към "Орлов мост" и го блокираха за час. 

Друга част от протестиращите разпъна шатри пред новата сграда на парламента, за да послужат този четвъртък като медицински пунктове в случай на сблъсъци с полицията. В тях ще бъдат складирани физиологичен разтвор, прясно мляко, вода и сухи кърпи за всеки, който има нужда.

Тентите в "Триъгълника на властта" блокират движението по бул. "Цар Освободител", а протестиращите мислят да останат там цяла нощ. На място дойде полиция, но униформени и демонстранти постигнаха компромис - кръстовището да остане частично блокирано в едната лента, а в другата движението бъде пуснато.

Строгите мерки за сигурност за протеста на 10 септември станаха повод за още недоволство тази вечер. Срещу насилието и за правото на протест - под този надслов беше акцията, проведена от младежката организация на "Да, България" пред столичната полиция.

От движението са поискали да протестират близо до входа на Народното събрание, но им е отказано разрешение да изразят недоволството си там. Определено им е друго място, близо до Българската народна банка.

Представители на организацията се срещнаха с представители на СДВР, за да обсъдят мерки срещу провокациите и ескалацията на напрежението на утрешния протест. По-късно към младежите от "Да, България" се присъединиха и от движение "Боец".