Демонстрации срещу агресията в Украйна в няколко града тази събота у нас. Стотици украинци и българи се събраха пред президентството, осъждайки действията на Русия.

Таня е родена в Киев, живее в България вече повече от 10 години. Страхува се за живота на близките си.

„Моя мама, татко, сега са в мазе. Имам дъщеря, която в момента е в апартамент, но слиза в метрото в Киев. Всички са притеснени. Човек има страх, ако някой цивилен ви каже "нямам страх", това е лъжа. Дух имаме. Ние сме украинци, не руснаци“, казва Таня.

„Аз съм от това поколение, което помни сирените, бомбите, когато падаха в София. Затова съм тук, защото съм против войната и тази безумна агресия“, споделя Цветан Ралчевски.

Знамена, плакати, детски играчки, запалени свещи и жълти лалета бяха поставени и пред украинското посолство в столицата в знак на солидарност.

„Това не е освободителна акция, това е война. Русия е агресор. Народът на Русия също е против тази война. Това е решение на един човек – Путин“, казва Дмитрий Станев.

Над 300 души протестираха и във Варна. Те призоваха за спиране на военните действия и подкрепа към Украйна.

От украинската общност в града стартираха кампания за събиране на помощи за бежанците от Украйна, които се очаква да пристигнат в страната ни. Всеки желаещ да помогне може да го направи в културния център в квартал „Чайка“.

Протест имаше и в Бургас. Демонстрация под наслов "Не на войната, искаме мир" се проведе и в Банско.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!