Денят започна с оживление пред Централната избирателна комисия. Днес стартира регистрацията на партиите и коалициите за предстоящите парламентарни избори.

Въпреки че крайният срок за регистрация е 17 ч. на 17 февруари, от рано сутринта партийни активисти пазеха ред за внасяне на документите в ЦИК.

Снимка: Ладислав Цветков

Първи бяха „Демократична България“, те обявиха, че техни хора са стояли цяла нощ на опашка, за да бъдат първи. Какви са очакванията на съпредседателя Христо Иванов: „Да обърнем посоката на развитие на страната, да предложим програма за радикална модернизация, от която страната има нужда, това включва съдебна реформа, електронно управление и отстраняване от властта на ГЕРБ, Бойко Борисов, ДПС, Пеевски и Доган.

Снимка: Ладислав Цветков

От дясното обединение посочиха, че са внесли максималните 9999 подписа, от които 4 електронни: „Искахме да пробваме дали електронното управление е достигнало до ЦИК. ЦИК не прие електронните подписи. Така, че България здраво стои в 19-ия век, в хартиената епоха и това трябва да се промени“.

Снимка: Ладислав Цветков

Веднага след ДБ, но първи сред самостоятелно явяващите се партии, се наредиха „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов. Бившият втори в ГЕРБ години наред организираше младежите на ГЕРБ да бъдат първи в регистрацията. Управляващите изоставиха тази практика след напускането на Цветанов през лятото на миналата година. 

„Ние тръгваме със сериозно намерение да бъдем незаобиколим фактор в следващия парламент“, заяви бившият Втори в ГЕРБ.