Назначеният преди 10 дни за заместник-министър на вътрешните работи Иван Демерджиев се отказва от поста. 

Позицията, от която мога да направя решителни нови стъпки в борбата с корупцията и за утвърждаване на върховенството на правото, не е на длъжността заместник-министър на вътрешните работи. Това обяви бившият правосъден министър от служебния кабинет Иван Демерджиев в позиция, изпратена до медиите.

Той отбелязва, че на 22 март „се появи информация“, че е бил назначен за заместник на Бойко Рашков.

„В последните месеци разговори относно поемането от моя страна на  решителна роля в борбата с корупцията, включително и преминавайки през този пост, съм водил нееднократно с представители на Министерския съвет. (…) Във всички тях обаче съм изразявал и своите съображения и обструкции относно моето място в МВР. Винаги съм показвал готовност да продължим диалога и да намерим формата и начина да работим съвместно за доброто на страната ни. (…) Към 22.03.2022 година тези съображения и обструкции не бяха отпаднали и не бях получил яснота по важни за мен въпроси, касаещи ролята, която се очаква да поема“, обяснява Демерджиев.

Като подчертава, че дълбоко уважава министър Рашков, той отбелязва, че не е получил яснота по отношение на очакванията и на условията, при които трябва да се постигнат заложените цели.

„Днес, в качеството си на адвокат, аз помагам на стотици хора, търсещи справедливост и защита. Готов съм с познанията си и опита, който придобих, да помогна на всеки, тръгнал срещу беззаконието и неправдата. Решен съм да продължа борбата за налагане върховенството на правото и провеждане на истинска съдебна реформа със средствата, с които разполагам. Готов съм да помагам на всеки, които има истинско желание да води тази борба, ако има нужда от моята експертиза“, завършва позицията на Иван Демерджиев.

Обяснението на Рашков

В отговор на журналистически въпрос темата коментира и вътрешният министър Бойко Рашков. Той обясни, че идеята за назначаването на Демерджиев е била, "малко по друга" и е трябвало да помогне във вътрешното министерство. 

"Колегата Демерджиев преди седмица или малко повече е назначен от министър-председателя за зам.-министър на вътрешните работи. Идеята беше малко по-различна, Демерджиев да ни помогне в този напрегнат момент сега в министерството, след което идеята беше за нещо различно. И тъй като за момента няма движение на това различното и затова колегата Демерджиев отказа да встъпи в длъжност", обясни Рашков.

Той беше категоричен, че се разбират "прекрасно" и не става дума за междуличностен проблем.