Между 50 и 100 лв струва един купен глас. Това заяви на специален брифинг в министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. По думите му цената расте заради ниската избирателна активност. Сигналите за изборни нарушения към момента са 250, по-малко в сравнение с предишните избори.

Акциите на МВР обхващат цялата страна, като са концентрирани около корпоративния вот. Новите практики са раздаване на дърва за огрев, опрощаване на дългове в магазини и заложни къщи срещу гласове. Имено затова проверките са концентрирани в тези обекти. Проверени са над 2 000.

Акции срещу купуването на гласове
Снимка: bTV

„Сигналите на този етап са по-малко спрямо предишните избори. Реагираме на всеки сигнал. Проверяваме ги еднакво интензивно. Там където има достатъчно данни се пристъпва към съответно акции, задържане, образуване на досъдебни производства. Не очаквам нашата работа да приключи в 24 часа на втори октомври. Очаквам да продължи и в следващите дни след изборите“, каза министърът на вътрешни работи. 

По думите на министър Демерджиев към този момент сигналите за купуване на гласове са 250, като през последните дни броят им расте лавинообразно.