"От самото начало следя развитието по този казус. Бях уведомен за него непосредствено след взрива. В автомобила, който е бил обект на това взривяване, не е имало членове на семейството г-н Гешев. Бил е сам с назначената му охрана от Националната служба за охрана. Маршрутът е бил обичаен за него, многократно е минавал по него".

Това заяви в парламента служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за случая с опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев.

"Видях автомобила, има незначителни щети - дупка във фара и проникване на сачма от рикошет в него. Видът на взривното устройство не позволява ударната вълна или отломки да проникнат в купето на бронирания автомобил. Той е много по-сигурен от автомобила, който ползва президентът", посочи още той.

„Изнасям факти. Израелският експерт, който е пристигнал в България същия ден, е дошъл около час и половина, преди да настъпи взривът. Какво е правил тук - не знам“, заяви Демерджиев.

По-късно в кулоарите на Народното събрание вътрешният министър заяви, че имат насоки, които да ги доведат до хората, свързани с взрива. 

„Привлекли сме партньорски служби, отзова се „Европол“ много бързо. Вчера се свързаха с ГДБОП и поискаха да се включат в случая. Ще използваме целия капацитет, за да стигнем до извършителите, съответно до поръчителите на това взривяване“, каза Иван Демерджиев.

Той отново потвърди, че в момента на взрива главният прокурор не е бил със семейството си в колата. Там са били шофьорът и охранителят му.

„Г-н Гешев е ползвал най-високото ниво на охрана. Той е пътувал с бронирана лимузина, с най-високата степен на защита, с която в момента разполага НСО. Много по-висока степен на защита от тази на автомобила, с който се движи президентът“, допълни Демерджиев. 

По думите му главният прокурор многократно е пребивавал на мястото, от което се е връщал и маршрутът, по който е преминавал почти винаги, е бил този.

Демерджиев каза, че всички версии трябва да бъдат проверени. 

Веднага след изказванията на вътрешния министър от ПП-ДБ обявиха, че нямат никакви съмнения, че атентатът е инсценировка и поискаха оставката на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

В прочита си за случилото се партиите не успяха да се обединят - някои проявиха съмнения, а други го определиха като брутален опит за убийство.