Започна делото срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов заради водната криза в Перник. Днес по процеса са предвидени разпити на свидетели, след като преди няколко месеца Специализираният съд успя да разгледа делото само на разпоредително заседание.

В съдебната зала Нено Димов заяви, че не разбира същността на обвинението.

По делото има над 150 свидетели, но за днес са призовани само двама. Един от тях не се яви в съда, а според втория, който е от гражданска организация, която се занимава с пещери, бедственото положение в Перник е било обявено един месец по-късно, въпреки че всички институции са знаели какво се случва с язовир „Студена“.

Заедно с Нено Димов пред съда застава и временно изпълняващият длъжността кмет на Перник по онова време Севделина Ковачева.

Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителния акт по делото в края на юли миналата година. Нено Димов и Севделина Ковачева са обвинени за умишлена безстопанственост. Обвинението твърди, че Димов е дал приоритет за ползването на вода за промишлени нужди, въпреки че е знаел, че водата в язовир "Студена" намалява.

Изпълняващият длъжността кмет на Перник по време на водната криза е обвинена за това, че не е положила изискуемата от закона грижа за своевременно въвеждане на режим на водоподаване в община Перник. В кметството е била налична информация, че водният ресурс на яз. "Студена" е силно занижен.

През април 2020 г. Нено Димов излезе от ареста, той беше задържан на 9 януари същата година.

Заради водната криза в Перник, започнала в края на 2019 г., на ръководителя на ВиК-Перник също беше повдигнато обвинение, но материалите по него бяха отделени и изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура в Перник.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!