Окръжният съд в Русе гледа днес делото срещу бизнесмена Пламен Бобоков. Той се яви лично на заседанието. Обвинението срещу него е за незаконно притежание на артефакти, а цялото му имущество е запорирано. 

Пламен Бобоков беше привлечен като обвиняем в края на миналата година, след като от дома му в Русе бяха иззети 50 върхове на стрели и копия. Според експерти те са от Античността и Средновековието и представляват движими културни ценности, които са национално богатство. 

„Това е фарс, всичко е скалъпено, всичко е само с една-единствена цел – да бъдем наврени в ъгъла и да мълчим, но ние не сме такива хора, ние отстояваме истината“, каза Бобоков. 

Според прокуратурата те не са регистрирани по съответния ред, а наказанието за такова деяние е лишаване от свобода до 6 г. и глоба от 3000 до 15 хил. лв. 

„Няма случай, в който да има наложено наказание конфискация, на мен не ми е известен по този текст, а няма случай на някой да е запорирано имуществото – прецедент е, аз твърдя, че е абсолютен прецедент по този текст на закона“, заяви адвокат Ина Лулчева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!