„Решението на президента Радев да наложи вето върху предоставянето на бронирана техника за Украйна може да се определи само с една дума – срам“. Това е коментирал председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, съобщават от партията.

„След това решение е още по-категорично ясно колко е важно за България да има евроатлантическо парламентарно мнозинство и подкрепяно от него евроатлантическо правителство. Защото всичко друго рискува страната ни да бъде отведена на един друг, неевропейски и опасен път - към Москва, към Путин, където проруските политици искат да я отклонят“, посочва той.

Според него Народното събрание още тази седмица трябва да преодолее ветото на президента.

В мотивите към ветото президентът Румен Радев отбелязва, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

Държавният глава подчертава, че не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на Министерството на вътрешните работи, нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“.