„Много избори – това пречи на нормалното функциониране на държавата“, обяви председателят на ДПС Делян Пеевски, след като гласува.

„Преди това цикъла от служебни правителства видяхте до какво доведе“, допълни той.

Делян Пеевски призова политиците в България към смиреност.

„Надявам се днес хората да гласуват за едно ново начало на България и да има стабилно правителство, за да може да се развива България и да бъдат спокойни българските граждани“, каза още председателят на ДПС

Пеевски, също като почетния председател на ДПС Ахмед Доган, гласува с хартиена бюлетина.

 

ДПС е една от партиите, с чиито гласове беше върнат вотът на хартия в края на 2022 г.

Над 6,5 млн. са избирателите, които могат да гласуват за депутати за 50-ото Народно събрание. С 450 хиляди по-малко са българите, които могат да гласуват и за Европейския парламент.

322-ма са кандидати за депутати и в София, и в Брюксел. За 17-те места на България в Европарламента се борят 418 души. 6099 пък са кандидатите за 50-ия български парламент.

Участие в изборите на 9 юни ще вземат 32 политически формации – 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции, като те ще се борят за 240 места в българския парламент.

Секциите в България отвориха в 7 ч. сутринта и ще затворят в 20 ч. Изборният ден може да бъде удължен до 21 ч., когато пред секцията има негласували избиратели.