Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан е на официално посещение в София. Той е на среща с външния ни министър и вицепремиер Мария Габриел.

Хакан Фидан заема поста министър на външните работи на Турция от юни 2023. За последните тринайсет години той оглавява Националната организация за разузнаване (MIT). Само в продължение на месец не е заемал този важен пост в турското разузнаване.

По време на срещата в МВнР двамата министри на външните работи са обсъдили важни енергийни, икономически и транспортни проекти, въпросите на сигурността и отбраната, както и ситуацията в  Черноморския регион в контекста на войната в Украйна.

Мария Габриел беше категорична, че България ще продължи да подкрепя европейския път на Република Турция.

По думите на Хакан Фидан стокообменът между двете държави е над 7 милиарда  долара, но Анкара се стреми той да нарасне до 10 милиарда долара.

По темата сигурност и отбрана Фидан беше категоричен, че България е надежден съсед и силен съюзник на Турция. Според Хакан Фидан „днес повече от всякога се нуждаем от разумни политики“. Сигурността и стабилността в черно море е ключова тема за София и Анкара.

Турският външен министър каза още, че „отдават огромно значение войната в Украйна да не доведе до засилване на напрежението в Черно море.

В Министерския съвет

Среща с Хакан Фидан проведе и министър-председателят Николай Денков. Двамата затвърдиха добрия политически диалог между двете държави.

Българският премиер и турският външен министър бяха категорични, че отличното сътрудничество трябва да продължи и в областта на сигурността и стабилността в региона. Общите действия в борбата с нелегалната миграция и ползотворните контакти между отговорните институции на двете страни са ключови не само за Югоизточна Европа, но и за цяла Европа.

В хода на срещата беше изтъкнато желанието и от двете страни за задълбочаване на връзките в сферите на търговията, транспорта, енергетиката, иновациите и културата между България и Турция.

Среща с Движението за права и свободи

Веднага след пристигането си в България обаче турският дипломат №1 посрещна в официалната резиденция на турското посолство депутата и бивш председател на ДПС Мустафа Карадайъ. 

Снимка: Facebook

От снимки в профила на турското външно министерство се вижда обаче, че Хакан Фидан се е срещнал и с кандидатите за лидери на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Двамата бяха посочени от Ахмед Доган като бъдещи съпредседатели на ДПС.

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

В рамките на деня Хакан Фидан проведе срещи и с представители на законодателната и изпълнителната власт в България, както и с главния мюфтия.

Срещата на "Дондуков" 2

Разширяването на транспортната, енергийна и дигитална свързаност между България и Турция ще допринесе за икономическото развитие, стабилността и сигурността не само на двете страни, но и на цяла Европа. Това заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Република Турция. Хакан Фидан също определи като приоритет задълбочаването на свързаността между двете държави.

Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев открои съвместната работа по време на служебното правителство за разширяване на капацитета на ГКПП „Капитан Андреево“ и сключения меморандум с Турция за втора жп линия Ямбол-Лесово-Елхово-Хамзабейли-Одрин.

Предвид промяната в глобалните вериги за доставки засилването на транспортните ни връзки и увеличаването на капацитета на пропускателните пунктове ще придаде нов импулс и перспектива на търговско-икономическото сътрудничество за целия регион на Централна и Югоизточна Европа, заяви Румен Радев.

Българският държавен глава оцени високо, че в разгара на енергийната криза в Европа Турция осигури навременен достъп на страната ни до турските терминали за втечнен газ, което не позволи България да изпитва затруднения при резервирането на слотове. Президентът акцентира и върху значимостта на предложения от България и насърчен от Европейската комисия проект „Solidarity ring“ за пренос на азерски газ към страните от Централна и Източна Европа, който открива възможности и за Турция в тази насока.

Снимка: Президентство

Партньорството в сферата на сигурността също беше обсъдено по време на срещата. Румен Радев и Хакан Фидан отбелязаха доброто сътрудничество между България и Турция за охрана на общата граница и противодействието на нелегалния трафик на хора. Обща беше позицията, че двете държави следва да засилят сътрудничеството си и за ограничаване на негативните последици от войната на Русия срещу Украйна за целия регион, но спирането на военните действия и установяването на траен мир е най-устойчивото решение.

С ГЕРБ

„Сигурността и стабилността в Европа и в Черноморския регион бяха централните теми на срещата ми с министъра на външните работи на Турция Хакан Фидан. Двамата разговаряхме в сградата на Народното събрание. С министър Фидан се обединихме около извода, че като партньорски страни в НАТО България и Турция ще продължим да си сътрудничим в гарантирането на стабилността в Черноморския регион в контекста на войната в Украйна. Обсъдихме и сътрудничеството между двете страни в борбата с незаконната миграция. Уверих министър Фидан, че България ще продължи да подкрепя европейския път на Турция. Подчертах пред министър Фидан, че България ще продължи да бъде пример за етническа и религиозна толерантност“, написа председателят на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата си с външния министър на Турция.

Кой е Хакан и Фадан и защо е толкова близък на Ердоган?

55-годишният Фидан, чийто баща е кюрд, се превърна в едно от лицата на диалога между турци и кюрди. В ранните си години на управление Ердоган подхвана т.нар. кюрдско отваряне - опит за затваряне на раните между турците и кюрдите, който вървеше ръка за ръка с диалог с обявената в Турция и на Запад за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК), чийто конфликт с държавата бе причинил смъртта на десетки хиляди. През 2009 г. участваше в преговорите с ПКК като специален представител на тогавашния премиер Ердоган. 

Началото на мандата на Хакан Фидан беляза промяна в традиционните партньорства, например с повече взаимодействия с Иран по въпросите на сигурността. Независимо от това ролята на Фидан беше ключова в усилията за разведряване между Турция и Израел след трудното изминало десетилетие в отношенията им.

Ролята на Хакан Фидан изглежда, според анализатори, като свързващо звено. Анкара беше посредник на разговори между шефовете на службите на САЩ и Русия миналата година, след месеци от военните действия в Украйна.

Кариера на военен, разузнавач и дипломат

Роденият в Анкара Фидан завършва военно училище, по-късно - и мениджмънт и политология в Мериленд, става доктор по международни отношения в "Билкент", където и преподава.

Кариерата му в публичната администрация започва директно от ръководството на агенцията за международно сътрудничество TIKA. След това става заместник-секретар и специален пратеник на премиера.

Три години по-късно, през 2010 г., застава начело на MIT. Той идва с известен разузнавателен опит на тази позиция, защото служи в командването за разузнаване и операции към Силите за бързо реагиране на НАТО в Германия между 1986 и 2001 г.