Водата в Хасково е една и съща през последните поне 50 години, разликата е, че преди две години по препоръка на Световната здравна организация (СЗО) беше намален прагът на съответния компонент на уран от 0,6 на 0,3. Забележете, това е препоръчителна норма. Това каза в предаването „Тази събота“ по bTV бившият министър на енергетиката и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев, който е родом от Хасково и беше водач на листата на ГЕРБ в града.

Пробите в Хасково винаги са били ок 0,4 – 0,5 – в рамките на нормата до преди две години, а сега вече – извън нея, посочи гостът.

Помолен да коментира данните, изнесени от депутата от БСП Елена Йончева, че преди месеци Басейнова дирекция е установила завишени нива на уран във водата в града, Добрев отговори: „Пробата, за която говори Елена Йончева, е от един кладенец, а Хасково се захранва със 74 кладенеца и сондажа“.

Снимка: bTV

Запитан дали министри от ГЕРБ са укрили информация за качеството на водата на Хасково, гостът отговори, че „има институции, които разследват случая, и ако има виновни, ще ги намерят и ще ги накажат“.

Проблемът с урана в Хасково идва от 1946 г., когато започва експлоатацията на урановите находища, посочи той. Ако колегите наистина са загрижени за живота и здравето на хората, би следвало да се вслушат в моя призив да финансират десетина нови сондажи и водопровод. Необходими са близо 2 млн. лв. и всички стари сондажи, в които са засечени по-високи норми на уран, ще бъдат изключени от водоснабдяването. Това ще реши категорично проблема в Хасково за десетилетия.

Според Добрев това е вторият случай, в който някой се опитва да създаде психоза в Хасково. Първият е бил предсказанието за унищожително земетресение на астролога Емил Лещански през 2009 г.

На въпрос за поисканата от лидера на БСП Корнелия Нинова оставка на Георги Гергов, Добрев каза, че за него това е „по-скоро лов на вещици в партията. Струва ми се, че Нинова използва този удобен момент да се раздели с влиятелни хора в БСП. Това не е първото действие в тази посока“, каза той.

Вижте целия разговор във видеото: